İYİ VE GÜZEL OLAN VARSA VARLIĞIMIZ ANLAM BULUR!
İYİ VE GÜZEL OLAN VARSA VARLIĞIMIZ ANLAM BULUR!
Toplumlar, iyi ve güzel olan eylemlerin değere dönüşmesi ile varlıklarını sağlıklı temeller üzerinden sürdürürler. Tarih boyunca her ne zaman iyinin yerini kötü, güzelin yerini çirkin, doğrunun yerini hatalar almışsa toplumlar kaos kriz ve yıkım ile karşılaşarak yok olmuş ya da yok edilmişlerdir. Ben buna toplumsal kıyamet diyorum ki Allah resulünün ashabına “Şöyle şöyle işler yaptığınızda kıyamet kopar!” tarzlı söylemleri de bu hakikati ifade etmektedir.
“İşi ehline vermezseniz kıyameti bekleyin!”
“Bir toplumda cinayetler çoğalırsa kıyameti bekleyin!”
“Cehalet yaygınlaşırsa kıyameti bekleyin!”
Akıl, irade ve bilgi ile donatılan insan, yaşadığı toplumdan sorumludur. Toplumun iyi ve güzel olana yelken açması için çaba sarf etmeli, yelkenlerin inmemesi için azami gayret göstermelidir.
Bu sebeple ben kimim? Ne için varım? Sorumluluklarım neler? Sorularını sormalı, cevaplarını bulmalı, bulduğu cevaplar çerçevesinde bir hayatı yaşayıp yaşatmalıyız ki yaşadığımız toplum ilelebet yaşayabilsin. Değerler sistemimiz çökmeyip insanlığın kurtuluş umudu olmaya devam etsin.
İdarecilerimiz, siyasal zeminde gayretleri olan insanlarımız, ekonomik sahada değer üreten iş adamlarımız, esnaf ve tüccarlarımız, eğitim kurumlarında bilginin kitleselleşmesi için çabalayan öğretmen ve hocalarımız hayata bu zaviyeden bakmalı ve değerler sisteminin idamesi için gerekli tüm çabayı ortaya koymalıdır.
Toplum, sağlıklı temeller üzerinde varlığını sürdürebiliyor, sahip olduğu değerler sistemiyle geçmişi telafi, anı inşa ve geleceği kurgulayabiliyorsa insan değerlidir. Bireysel başarılar, toplumsal çöküş söz konusuysa bir anlam ifade etmez.
Tarihin her evresinde sorumluluk sahibi olan peygamber, ıslahatçı, devrimci, önder, lider, komutan, padişah, kral velhasıl idareci konumda bulunanlar ve onlarla yol yürüyenler, toplumlarının iyi yönde değişimi ve dönüşümü için mücadele ederek varlık sahasında boy göstermişlerdir. Hayatın, varlık aleminde olmanın sebebi de bu değil mi? değerler sistemini inşa edip hayatı ihya etmek ve kulluk ekseninde güzellikleri yaşanır kılmak…
Yüce Allah Kitab-ı keriminde hayatın anlamını bu bağlamda gündemimize taşıyor: “Mutlak hükümranlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve onun her şeye gücü yeter. O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.” (Mülk:1–2)
Mail: [email protected]
0 Yorumlar